Majhna dejanja spreminjajo svet


Kaj je Naključna prijaznost?

 

Naključna prijaznost je neprofitni, prostovoljni projekt, ki je razširjen po številnih državah in katerega ideja je, da posameznik naredi nekaj prijaznega in dobrega za drugo osebo, več oseb, skupnost ali okolje. Pri tem lahko ostane anonimen, osebi, ki ji je polepšal dan s svojim prijaznim dejanjem, pa pusti kartico »Naključna prijaznost«, s katero jo spodbudi za nadaljnje širjenje prijaznosti.

 

Pri nas je projekt Naključna prijaznost zajet v idejo Življenja nad črto in ga izvajamo brezplačno ter prostovoljno. 

Zakaj Naključna prijaznost oz. kaj pravijo raziskave?

 

  • Ko naredimo nekaj dobrega za druge, se avtomatsko tudi pri nas poveča občutek sreče in zadovoljstva. Naključna prijaznost je pogosto eden izmed najmočnejših dejavnikov v šoli, ki pripomore k osrečevanju otrok in mladostnikov. Če hočeš biti srečen, osrečuj druge.
  • S pomočjo tovrstnih projektov se otroci učijo pomembnih socialnih veščin ter se čustveno opismenjujejo. Dokazano je, da so socialne in čustvene težave največja ovira za dobro učenje. Naključna prijaznost je preprost in brezplačen način za opismenjevanje naših otrok in mladostnikov na socialnem ter čustvenem področju.
  • Projekt Naključne prijaznosti spodbuja pozitivno šolsko klimo. Prijazni učenci in prijazni učitelji skupaj tvorijo pozitivno učno okolje.
  • Dobro voden projekt Naključne prijaznosti močno pripomore k izboljšanju vedenja in učnega uspeha.
  • Prijaznost spodbuja še več prijaznosti.
  • Ko smo priča prijaznemu dejanju, se tudi v nas avtomatsko vzpostavi dobro notranje stanje, začutimo duševni mir, zadovoljstvo, motivacijo za širjenje dobrega, željo po pomoči drugim, povezanost z drugimi.
  • Prijaznost in čustveno inteligenco lahko učimo ter razvijamo. To ni nekaj, s čimer smo se rodili in je nespremenljivo. To je nekaj, kar lahko dnevno razvijamo in nadgrajujemo.
  • Naključna prijaznost zmanjšuje stres.

 

Kako se lahko priključite projektu Naključna prijaznost?

 

Če ste šola, podjetje ali katerakoli druga organizacija, nam preprosto pošljete sporočilo z vašimi podatki, logotipom in podelite kakšno spodbudno zgodbo iz vašega okolja. Na strani boste lahko objavljali zgodbe, ki so se vas dotaknile in so vam polepšale vsak dan, ter ste jih pripravljeni deliti z drugimi z namenom, da se ideja Naključne prijaznosti širi.

 


Misel o Naključni prijaznosti

 

Naše notranje stanje, slabo ali dobro, je stvar navade. Ne glede na to, kaj kdo reče, kako se vede, kaj meni o projektu Naključne prijaznosti ipd., smo mi še zmeraj lahko prijazni ali pa se preprosto odmaknemo. Naključna prijaznost ni tukaj zato, da bi kogarkoli v karkoli prepričevali, ampak je tu preprosto zato, da nas vsak dan spomni, da imamo možnost narediti kaj dobrega za druge, saj s tem osrečujemo tako druge kot sebe. Ko človek naredi nekaj iz srca, nima potrebe, da bi to obešal na veliki zvon, zato so ta dejanja lahko tudi anonimna, saj jih s tem lažje namenimo tudi tistim, ki jim najbolj primanjkuje prijaznosti v življenju, kar velikokrat skrivajo za masko neprijaznosti. Fraze, da sam ne morem spremeniti sveta ipd., so fraze, ki so pod črto in služijo kot opravičilo za to, da ne naredim nič tudi tam, kjer lahko in imam moč. Zato je Naključna prijaznost namenjena vsem, ki so pripravljeni prispevati po svojih najboljših močeh za izboljšanje naše družbe. Zapomnite si, da šteje vse, kar pride iz srca. Od prijaznega pozdrava do dobrodelnega projekta. Vse, kar pomaga vsem nam, da izboljšamo kvaliteto svojega življenja, sodi v projekt Naključne prijaznosti in v idejo Življenja nad črto.